SELAMAT DATANG KE BLOG ANAK-ANAK CEK LALA YANG SHUMEL SHUMEL LAGI LEMAK BERKERIM DISUKAI RAMAI...

BLOG INI IBU DEDIKASIKAN BUAT ANAK-ANAK IBU YANG SANGAT AKTIF, NAKAL TAPI MENGHIBURKAN. MEMANDANGKAN ANAK-ANAK IBU BELOM PANDAI PASAL BLOG, MAKA DENGAN BANGGANYA IBU MENGUMUMKAN BAHAWASANYA IBU YANG AKAN UPDATE SEGALA CERITA MENGENAI 'DOUBLE D' IBU ITU... DINA & DARWISH!

Followers



Jumaat minggu lepas, hero yang bernama Muhammad Shah Darwish tu sudah tidak KEBAL lagi.. memberi pelbagai alasan untuk tidak ke sekolah. Dan oleh sebab dia ade batuk2,  jadi ibu bagi pelepasan...
Sampai di rumah pengasuh, Darwish gembira tersenyum riang sebab tak payah ke sekolah. Si Kakak pulak, murung dan muncung dari turun kereta sampai masuk ke dalam sekolah.
Ibu pujuk kakak... baekkkkk punya ayat!!

Isnin datang lagi.. Skali lagi si Hero idaman tu buat peel mengamuk... TUMBANG!!
Tak nak ke sekolah!!
Padahal, buku-buku sekolah yang cikgu bagi suruh balut, beria-ria dia usung ke sana sini... Bukak satu persatu.. tunjuk pada ibu yang dia dah kaler-kaler masa di sekolah..
Pagi tadi, bangun dengan keadaan meragam. Walaupun ibu dah playsafe kejutkan secara berhemah sebab takmau bagi dia meragam. Tapi, tetap dia KUATKAN AZAM takmau ke sekolah. At last, Ibu gertak,

  "kalau Adik tak nak pegi sekolah, ibu bagi balik semua buku-buku tu kat Cikgu. Lepas tu ibu suruh Cikgu datang rumah marah adik sebab adik takmau pegi skolah.."

Tiba-tiba si Kakak pulak buat ayat...

"ibu... Cikgu Umi tu tahu ke rumah kita, kalau Adik takmau p sekolah?"

ek.. eh.. pompuan ni??

Ibu pon tak tahu lah kenapa si Darwish tu tak mau ke sekolah...
Sampai kat sekolah, kakak dah melaju dah turun keta. Salam salam ibu... Si Muhammad, statik dalam keta takmo kluar-kluar.. Yang papa tahu nyer nak memarah budak tu jer.. Ibu jugak yang kena handle... Memang KERAS betul si budak MUHAMMAD ni... Jenuh ibu pujuk-pujuk... Pujuk nak dukung lah.. pujuk nanti balik skolah kita beli aiskrim... tapi, yang menjadi bila ibu sebut pasal nak belikan 'fire-fire' utk dia... Memang dah banyak hari dia dok sebut pasal 'fire-fire' tu.. Ibu pon tak tahu menatang apakah itu. Berpuluh kali dia dok terang pon ibu still tak faham mende! Kata si Muhammad, 'fire-fire' tu kepunyaan Taufik (Anak pengasuh)... Dia beli kat mana pon tatau.. haihhh... Takpe lah Dek, nanti kita beli eh menatang 'fire-fire' tu...

Tapi, minggu lepas ade lah si Kakak tu bercerita.. katanya, Adik kena marah dengan cikgu.. Sebab Cikgu suruh beratur, tapi Adik melompat-lompat dengan kawan2 dia kat belakang.. 
Hurmm... Being anak bujang aku yang memang SANGAT AKTIF tu.. aku kenal sangat dengan peel dia yang satu ni... Kalau dia kena tegur atau kena marah di hadapan org2 yang dia kenal, memang dia akan tarik muka atau dalam erti lain, MALU!!
Kalau aku ada ditempat kejadian, mesti aku kena LAYAN KEMERAGAMAN beliau...

Hari ni, ibu tinggalkan Muhammad dalam tangisan sok sek sok sek.. (malu agak nyer nak nanges kuat-kuat depan kawan2). Cikgu kelas dia dok riba dia.. sesi memujuk la tuuu.. 
Harap-harap esok MAMAT akan berkelakuan baik.. Bangun pagi macam selalu... Senyum! Dan HAPPY nak ke sekolah!!



Read Comments

Hari sekolah, setiap pagi macam biasa, mesti paling koman ibu sampai opis pukul 8.30!!
Setiap pagi, ibu akan start membebel dengan Kakak & Adik...
Pasal bangun tido lah.. pasal mandi lah.. pasal gosok gigi pon ibu akan bebel...
Bila dah sudah mandi.. nak pakai baju skolah pulak satu hal...
BANYAK MAIN BETUL BUDAK2 NI!!!!

GERAMMMMMMMMMMMM IBU TAUUUU!!!!

Tak sudah-sudah!!
Asyek nak mainnnnnnnnnn jer keje dorang.....
Tak cukup siang malam dok main....
Kalau pasal buat rumah berantakan, Kakak & Adik memang bersatu hati!
Tapi, kalau suruh kemas...
Ade saja alasan yang korang bagi....

Buku-buku latihan yang Mak Long bagi.. Mak Ngah bagi... Bukan korang nak baca ke, nak buat latihan ke... Tapi korang buat MAINAN!!!
Main jual-jual lahhh.. Main pasar malam lahhh.... Buat hamparan korang tido lahh.. landasan race keta lah!!
ADE JER IDEA KORANG KANNN!!!!
SAKITTTTTTTTT JIWA IBU TAUUUU!!!

Pagi tadi....
Ibu memang mengamuk betul!!
Dah lambat dah satu hal... Si kakak pulak buat perangai...
Satu beg penuh dengan barang² mainan nak bawak pegi skolah!!! APE KES KAKAK???
Kamu nak pegi sekolah ke, nak main???
Kat rumah dah jenuh kamu main dengan adik.. ni nak pegi skolah pon nak main juga ke??
Memang ibu naik hantu pagi tadi...
Start kluar umah, sampai masuk keta, dalam keta, sampai kat sekolah ibu bebel-bebel kat kakak!!
IBU GERAM TAU KAKAK!!!

Ibu frust dengan kakak....
Ibu suruh kakak pegi sekolah belajar.. Jadi budak pandai... 
Tapi kakak nak pegi skolah, sebab nak tunjuk dekat kawan2 kakak segala mainan yang kakak ada. Cikgu kat sekolah pon tak tak tahu nak cakap dekat kakak macam mana.. Sebab kakak ni sangat MANJA! Sensetif!! Lansung tak boleh ditegur... Tegur sikit nak menangis.. Cakap sikit nak merajuk...
Tapi kalau dengan ibu, memang ibu tak kasik chance!!
Kakak pon tahu ibu mcm mana kan??
Kakak tahu ibu garang mcm mana kan??
Kakak nak menangis.. Kakak nak merajuk... itu kakak punya pasal!!
Ibu tak kan pujuk!! Ibu biarkan jer...
Sebab itu memang SALAH kakak!!

Ibu dah puas bebel kat kakak dalam keta tadi!
Ibu harap kakak tak buat lagi perangai yang sama!
Ibu marah kakak bukan bermakna ibu tak sayang kakak!
Ibu nak Kakak jadi anak yang baik! Ibu nak kakak jadi pandai!!
Kakak & Adik belajar betul2 kat sekolah...
Ibu & Papa keje nak carik duit untuk kakak dan adik!

Read Comments

Sebelum ni entry first part punya...
Ini yang 2nd part pulak...
Masih berkisarkan pada persekolahan anak2 ibu..
Walaupun hanya tadika, tapi boleh membuatkan tekanan darah ibu naik.. [walaupun ibu takde high BP]

Ini hasil 'kerja sekolah' yang dorang bawak balik tunjuk kat ibu...
Kakak dah boleh bagi double tumbs up kat dia...
Sebab prestasinya membanggakan...
Ini bila dibandingkan dengan adik dia laa... Sebab adik dia punya.. MasyaAllah!! Kejap lagi korang tgk eh... Ibu main letak jer gambor.. malas dah nak susun atur yang mana dulu, yg mana kemudian...

Hari pertama sekolah, main-main jer kata Kakak.. So memang dorang main dgn bersungguh-sungguh lah.. sampai baju pon abis comot-comot.. HARI PERTAMA tu!!!

Hari kedua, dah bawa balik kertas hasil mewarna.. Kakak harus lah kena puji.. Adik pon kena bagi pujian jugak.. sebab lulus acara mewarna... Walaupun ibu tahu, adik memang tak suka mewarna...

 Ini Kakak punya hasil mewarna untuk hari ke 3 sekolah...
Dapat 4 bintang cikgu bagi.. GOOD!!


Ini hasil mewarna hari kedua sekolah..
Kakak dapat 4 bintang jugak cikgu bagi....

Adik pulak mcm mana??
Hari kedua sekolah... Hasil nyer... SANGAT BAGUSS!!
Dapat 2 bintang cikgu bagi..
ibu pon bagi pujian.. Papa pon bagi pujian kat adik.. Ini kira hasil pertama adik mewarna...

HARI KETIGA??
ALAMAK!!!
Kenapa ni Dik???
Apesal tak siap??
Kakak tolong jawab bagi pihak adik..
"Adik tak larat Bu..."
Adoooyaiiiiiiiii!!!
tak larat lah pulakkk....
Takpe lah.. Nanti esok adik kena siapkan mewarna adik tau!!
Tunjuk kat papa dia... geleng kepala laaa... hehehhe!
Anak manja Papa kann...

Hari ke 4..
Mewarna gambar layang-layang.. Ibu tak leh nak snap dah.. hp ibu dah gelong!
Kakak mcm biasa.. dapat 4 bintang-bintang!!
Adik Mamat??

Huwaaaaaaaaaaaaa...
TAK SIAP JUGAK....
Separuh jer gambar layang bentuk 3 segi tu dia warnakan...
Paling tak blh blah.. cikgu siap tulis., "TAK SIAP!!"
Hadoi lahhhh Anak bujang aku niiiiiiii!!!!

Hari ke 5...
Masih mewarna.. Kali ni gambar 5 jari.. 
Kakak siap mewarna.. masih dapat 4 bintang-bintang...
Adik pulak... bersungguh-sungguh bukak beg nak tunjuk kat ibu kertas mewarna dia.. skali..
"AIK!! TAKDE LAH IBU... MAMAT TINGGAL KAT SKOLAH LAA!!"
Pulak dahhh.. dah tinggal lah pulak...
Tapi..
"TAPI MAMAT BUAT IBU... CANTEK!! CIKGU CAKAP KAN.. SIKITTTT LAGI.. SIKITTT LAGI.."
hehehhe.. 
aku faham kan...
Cikgu dia mesti bagi semangat kat dia suruh warnakan gambar tu bagi abis... itu yang agaknya 'sikitt lagi.. sikitt.. lagi' tu...

Haduihhh... Mana tak penin aku ni...
Tapi dalam penin tu pon.. aku seronok melayan kerenah dorang...
Boleh buat modal nak bercerita dgn orang kisah anak2...
hehehhehe!





Read Comments

::SEMINGGU SUDAH BERLALU::

Kalau dulu... ibu penat melayan kerenah Kakak yang sangat cengeng diawal seminggu persekolahan..
Tapi untuk tahun ni, Kakak dah tak cengeng lagi.. Malah kakak seronok nak pegi sekolah.. Sebab dah ade Adik.. Setiap hari memang banyak benda yang aku boleh compare kan depa duaorang ni.

Si Kakak ni agak lemah lembut sket orang nyer... Tgk luaran macam kasar.. tapi sebenarnya, dalam dia penuh dgn taman bunga ade kolam penuh dgn air... Sensetap tersangat si Dara ni... So, seperti tahun lepas jugak... bangun pagi nak pegi sekolah, kena pujuk lebih sikit kat anak dara ni.. kalo tak satgi, muncung sampai boleh sangkut baju pat lima lai!

Adik pulak seorang yang agak hyperaktif... Malam tido awal dari kakak.. Dan bangun pagi, jugak awal dari kakak!! Dia sangat excited nak sekolah... Dia kejutkan kakak bangun.. 
"DINAAA!!! BANGUN!!! NAK SHKOLAH!!"
Hah kau!! anak aku panggil DINA jer kat kakak dia tau!!

Dia mandi sendiri.. pakai baju sendiri... Nak rambut pacak tiap-tiap hari..
Sampai papa dia cakap.. "adik nak jadi playboy ke dik!"
Hamboi Paa... jgn masin mulut awak tu yer!!


Adik memang SANGAT TERUJA nak pegi sekolah.. 
Berlari dia masuk dalam sekolah bila ibu hantar ke pintu pagar..
Tak macam kakak dulu... Jenuh nak kena pujuk sampai ke dalam kelas!!

Abis sekolah pukul 12.30 ibu datang amik.. 
Masuk jer dalam keta, ade sajer dua beradik tu berebut-rebut nak cerita kan kat ibu ape yang dorang buat kat sekolah... Berebut-rebut nak tunjuk hasil mewarna masing-masing kat ibu...
Sampai ibu sendiri tak sempat nak bertanya ape2 kat anak² ibu... Bila dua-dua dah abis citer, baru ibu tanya soalan pertama kat adik...
"adik kencing tak kat sekolah?"
"Kencing!"
"Adik basuh tak?"
"Basuh laaa!"
"Sape teman dik pegi bilik air? kakak?"
"Tak lah!! Mamat pegi sorang..."
Ok!! Adik Good Boy!

Fuhhh!!
itu lah yang paling merisau kan ibu sebenarnya pasal budak kecik si Mamat ni...
Kat rumah memang dah train. Tapi si Mamat ni penakut sket.. kalo tempat gelap.. agak jauh dr org.. memang dia takut... Tambah plak toilet.. memang dia penakut abis! Tapi dah boleh pegi bilik air sendiri kat sekolah tu... kira ok laaa... LEGA!!

Tapi hari ke 4 sekolah.. dah jadi lain..
Aku cium sluar dia, bau kencing!! Memang sluar tu kering..
sebab balik sekolah tu Papa drg yang amik.. Aku balik keje ptg tu baru aku check.. [nak harap org lelaki, ape tau! Baju sekolah anak pon disidai atas sofa jer.. Aku jugak yg hamik penyangkut, sidai!]
Haduihhhh.. Dik!!
Tanya-tanya dia dah tatau nak menjawab.. diam jer dah hah!
dah bersalah.. diam lah dia...
Tadi masa amik dorang, aku ade bagitau cikgu dia kata Muhammad kencing dalam sluar..
Cikgu dia pon terkejut! Kata Muhammad tak bagitahu pon...
Aku suspek dia terkencing jer.. Pastu selebih nyer dilepaskan dlm bilik air..
Atau pun...
Dia dah nak terkencing sgt2.. sampai tak sempat2 nak bukak sluar, terkena lah kat sluar dia sikit...

haihhh... Macam-macam kan??

Balik sekolah... ibu akan bawak balik budak berdua ni ke rumah dulu...
Salin baju apa bagai...
Suap dorang makan nasi [ibu beli siap dah...]


Sesambil nak tunggu pukul 2, ibu buatlah keje ape yang patut kat umah tu...
Budak2 ni bagi susu sorang sebotol...
Lepak sambil tgk tom n jerry...

Lagi 15 menet pukul 2 petang, hangkut pulak duorang ni ke umah pengasuh...
Gitu lah agenda setiap hari sepanjang musim persekolahan ni...

Kalau dulu, isi minyak keta 30 hengget.. boleh pakai seminggu..
Skang 30 hengget, bertahan 3 ke 4 hari jerr....
huhuuhu!!
Minyak dah naik pulak lagi hah!
Hadoihhhhhhhhhhhhhhhh!!!!




Read Comments

::LETS GO TO SCHOOL!!::


Kakak dan adik Mamat, pergi sekolah tadika sama-sama...
Nama tadika kami, Tadika Nur Bestari...

Kakak 6 tahun..
Adik Mamat 5 tahun...

Ibu hantar jer kami masuk sekolah.. lepas tu itu pegi keje...
Adik seronok!
Kakak pon seronok!

[ibu harap korang berdua seronok sampai abis sekolah..]




Read Comments

::CHARECTERS KEGEMARAN KAMI::