SELAMAT DATANG KE BLOG ANAK-ANAK CEK LALA YANG SHUMEL SHUMEL LAGI LEMAK BERKERIM DISUKAI RAMAI...

BLOG INI IBU DEDIKASIKAN BUAT ANAK-ANAK IBU YANG SANGAT AKTIF, NAKAL TAPI MENGHIBURKAN. MEMANDANGKAN ANAK-ANAK IBU BELOM PANDAI PASAL BLOG, MAKA DENGAN BANGGANYA IBU MENGUMUMKAN BAHAWASANYA IBU YANG AKAN UPDATE SEGALA CERITA MENGENAI 'DOUBLE D' IBU ITU... DINA & DARWISH!

Followers

::NASI LEMAK::

Ini adalah cerita kemarin dulu.. 
Ibu tak sempat nak update... sebab masa takde nak edit n crop picture..
Malam sebelum tu Adik ade cakap kat ibu..

"ibuu.. ibuuu... esok mamat nak bawak nashik lemak p skolah.. "
"adik nak bawak nasi lemak?"
"hah... mcm amar.. makan kat dapo.."
"ermm.. ok.. Kakak?"
"kakak takmau ahhh..."

Ok dah siap! Jom p skolahhhh!!!
Ini sebenarnya, pic ibu nak tunjuk keadaan pagi tu selepas dilanda angin kuat malam tu..
habis daun2, ranting2 kayu berselerak depan porch... kolam plastik yg ibu sidai atas pagar tu pon, jatuh diterbangkan angin kuat.
Ok!
Adik, Kakak, Masuk keta jom!!!
Singgah warung Kak Yah beli nasi lemak, letak timun dgn telur goreng. Sambal kasik tabur titik2 jer.. Adik taknak pedas katanya....
Sampai kat pagar sekolah, tiba2 adik berubah fikiran...
"Ibu.. mamat nak makan kat rumah lah nasi lemak ni..."
"laaaaa... kenapa pulak dah??"
"mamat tak mau lah..."
"Hurmmm.. dah dah.. meh ibu kiss dulu..."

Masuk sekolah dengan tanpa nasi lemak... tapi nasi lemak tu ibu letak dalam keta.
 Sebab ibu yakin, balik sekolah nanti mesti adik cari nasi lemak adik...

KAN BETUL!!!!

Ibu amik kakak n adik kat sekolah, masuk jer dalam keta, terus adik tanya mana nasi lemak adik..

"mamat nak makan kat USM lah ibu..."

Lepas tu kakak pon tetibe over-over nak makan nasi lemak jugak..
Ibu bajet mesti ade lagi 2,3 bungkus nasi lemak kat cafe usm..
Tapi, rezeki takde la kakak.. habis pulak nasi lemak aritu...
Ape lagi.. si ratu air mata tu... berjejes-jejes lah air mata... menangisi ketiadaan nasi lemak, seumpama mengidam 10 tahun nak makan nasi lemak... Geram ibu tauuu!!!

Time ibu nak amik nasi nak suap kakak makan.. menjerit sakan dia..

"kakak takmau makan tuuu!! Kakak nak nasi lemakkkkk!!"

hishhh... dlm baju aku ni dah berpeluh-peluh dah ni...
perut ni merengkammmm jerrr nak marah....
Ibu amik jugak, nasi separuh dgn ayam goreng berempah. Lepas tu letak kuat masak kicap...
Selalu nyer si Adik minum sirap, si kakak tek o ais...
Ibu beli mcm biasa lah... Dah berebuttttttt pulak dahhhh....
Adik nak teh o ais jugakkkkk... Heshhh.. budak berdua ni kannn..
Tambah lak pulak teh o ais lagi satu...
Sirap tu ibu lah yg telan!!
Nasib baik lah cafe ummi tu sporting.. selalu bagi diskaun kalu aku dtg mkn bwk anak2.. Sedekah kat cucu2 katanya....
Adik dengan penuh perasaan makan nasi lemak pagi tadi.. hehhe.. Nasib baik lah tak basi...

Kakak??
Memula jual mahal.. takmo makan nasi tu...
Alih2.. ibu dah pujuk2 dgn kata-kata manis... makan la akhirnya...
sambil disusuli dgn sok sek sok sek...(lepas nangis)
tgk! idong pom memerah lagi... hurmmm...
"Ibu.. nasik ngan ayam ni sedap la ibuu..."

"Memang la sedapppp.. sebab ibu yg SUAP! Kalo kakak makan sendiri.. Mesti takkan rasa sedap mcm ni.."

Read Comments

::DINA ANAK IBU...::


Ku memang akui..
Anak dara ku nan sorang ni memang punya sekeping hati yang tulus..
Punya jiwa yang sangat penyayang....
Punya sifat keperihatinan yang tinggi...
Senang memuji pada kecantikan... 
Bermulut puaka juga kadang-kadang, sebab dia seorang yang sangat berterus terang...

Aku selalu terkena tempias mulut puaka beliau...
Tak kurang hebat si Papa nya juga selalu terkena.. 
Tapi Dina menyatakan pada yang benar dari apa yang dilihat...
Cuma kadang-kadang ibu ni agak over, nak melawan jugak dengan si Anak...
Ibu kan.. harus lah pertahankan pendirian.. 
Tapi, kadang-kadang Dina menganggap pendapat ibu bercanggah dgn apa yang dia lihat sebenarnya. Walaupun sebenarnya ianya adalah BETUL!
Tu yang selalu jadi 'perang mulut dua beranak!'

Bercerita tentang hati yang tulus, Dina memang punya hati yang cair...
Pantang ditegur, maka merembeslah si air mata....
Kalau aku terlebih kasih pada si Adik, muncung sedepa lah mulut dia...
Merajuk dan menangis dan katakan yang 'Ibu tak sayang Kakak!'

Tapi, Dina juga seorang yang penyayang....
Jika sesiapa sahaja yang sering memuji, memeluk, mencium dia dengan kasih sayang, maka sampai bila-bila pon dia akan ingat. Dina akan sentiasa kasih pada yang memberi dia sayang.. 
Untuk ibu, selalu dia akan datang dan peluk ibu sambil mengucapkan.. "kakak sayangggg ibu!"
Walaupun ibu selalu marah2 kan kakak... :D
Sebab tu Kakak suka balik rumah Opah, di sana ramai yang memberi kasih sayang pada dia..

Baru2 ni, ku beritahu pada Dina yang Tok Ayah (suami pada mak sedara aku) eksiden. Tok Ayah ni memang agak rapat dengan Dina. Kalau balik kampung, ke rumah Tok Ayah lah dia selalu bertandang untuk bermain dengan MakShu Wawa anak bongsu Tok Ayah.
Bila Dina dengar berita Tok Ayah eksiden, terus macam-macam soalan yang dia ajukan pada ibu. Sampai ada soalan, "Tok Ayah mati ke ibu?" huhu!!
Nak bagi penjelasan pon, aku tak pasti sejauh mana keadaan Tok Ayah nyer tu. Aku call mak aku aka Opah dia. Suruh dia tanya sendiri ke Opah nyer keadaan Tok Ayah dia.. Memang macam-macam lah soalan yang dia tanya pasal Tok Ayah dia... Tok Ayah sakit ke? Tok Ayah masuk hospital ke? Sapa langgar Tok Ayah? Mcm mana tok ayah eksiden? Tok Ayah ada kat mana sekarang?
Hamboiiiii.. mcm polis trafik punya bagi soalan!!
Aku selaku pendengar, hanya gelak jer.. Memang dah mangli dah dengan soalan2 Dina ni.. Mulut dia memang mcm orang tua... Ikut sapa pon tatau!!
Disebabkan last week Dina tak dapat balik kg tengok tok ayah, berkali-kali lah dia dok ulang cakap.. teringat Tok ayah lah.. mimpi Tok Ayah lah...
So, hari ni, ibu call Wan Cu then suruh Dina sendiri bercakap dgn Tok Ayah nyer... Letak jer phone, Dina pon bagitahu, "ibu.. tok ayah cakap, tok ayah sakit pipi, sakit mulut.. Tp tok ayah sehat..."
 Hurmm.. baru puas hati agak nyer.. 
tapi ade sambungan lagi..
"Ibu... bila kita nak balik kampung ibu? kakak nak tgk tok ayah..."
Laaaa... igt kan dah ok dah....

itu lah Dina anak ibu...

Kadang-kadang, keprihatinan Dina tu, buat hati ibu rasa tersentuh.. Tapi kadang-kadang juga boleh buat ibu rasa geram! mcm nak picit2 jer bibir muncung dia tu... Banyak cakap sangat lah! Penat tau!
Bila takde mulut yang banyak cakap tu lah selalu buat ibu rindu...
Macam Papa rindu kat bebel-bebel ibu.. heheh!



~~Nanti Sambung~~




Read Comments

::CHARECTERS KEGEMARAN KAMI::