SELAMAT DATANG KE BLOG ANAK-ANAK CEK LALA YANG SHUMEL SHUMEL LAGI LEMAK BERKERIM DISUKAI RAMAI...

BLOG INI IBU DEDIKASIKAN BUAT ANAK-ANAK IBU YANG SANGAT AKTIF, NAKAL TAPI MENGHIBURKAN. MEMANDANGKAN ANAK-ANAK IBU BELOM PANDAI PASAL BLOG, MAKA DENGAN BANGGANYA IBU MENGUMUMKAN BAHAWASANYA IBU YANG AKAN UPDATE SEGALA CERITA MENGENAI 'DOUBLE D' IBU ITU... DINA & DARWISH!

Followers

::TELEKUNG CEKAK KAKAK!::

Pagi tadi, Anak-anak dah siap mandi, pakai baju, ibu sedang mengambil feel dalam jambs.. Tiba-tiba...
"Ibu.. Ibu...."
"heee... ape??" <-- geram org kacau feel!
"Mana telekung cekak kakak??"
"hah?"
"telekung cekak kakak.."
"cekak??"
"Haa laaa..."
"Dalam beg sekolah kakak laa... ibu tgk aritu ade..."
"Ibu tgk? ade?"
"Iyerrr.. cari la dulu..."
*sila imejin perbualan berlansung dari dalam jams"

gedebush! gedebush! gedebush! (sound effect mandi)

Masuk bilik, tgk kakak dah pakai cekak kepala... Adik belum pakai baju. Suar yang koyak semalam, ibu dah jahit malam tadi jugak. POn tak pakai jugak lagi.. Kenapa dik??
Pakaikan baju kat adik... Sikap rambut kakak, betulkan cekak yang dia pakai...
Ibu pon siap2 lah...

"ibu... mana telekung cekak kakak??"
"laaa... telekung cekak ape pulak lagi??"
"Telekung cekak laa.. yang putih tu.. yg kecik tu... yang aritu kakak pakai tu!!"

Aku pon geledah la tempat sidai telekung sembahyang dia. telekung tu memang dah takde..

"Hari tu ibu letak kat sini telekung kakak.. kakak dah amik la kot."
"iyer ke?? nanti kakak tgk"

Dia masuk balik bilik bawak telekung dia. 

"Mane ade! hah.. Ha.. tgk! Mane ade! Takde pon!!"

"Laa.. kakak cari ape sebenarnya ni?"

"Telekung cekakkkkkkkkkkk!!!! yang putih tuuuuuu!!! yang dah kecik tuuuuu!!"

"Tudung ke?? yang ni?"
Aku tunjuk tudung dia yang ade ikat getah ke bekang mcm cekak jugak...

"Hishhh.. Bukan la ibuuuu!! telekung cekak kakak! Yang kakak pakai dulu ni.. yang kecik tuuu.. yang putih tuuuu....!"

"Ishhh... yang mana ni? telekung yang lama tu ke? yang kain licin tu? yang dah kecik tu ke?"

"BUKANNNNNNNNNNN!!!"

Pastu aku nampak satu benda putih atas rak kain baju...

"Yang ni ke???"

"HAAAAAAA!! yang ni laaa.. telekung cekak! Ape la ibu ni.. Yang ni pon tak tahu ke!"


"ITU CEKOP LA KAKAK!!"
gggggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....

Read Comments

Saya seorang 'istri' yang takde keje... Tak tahu ape keje saye.. kejap-kejap saya boleh jadi 'mak'.. kejap-kejap saye boleh jadi 'cikgu'.. kejap-kejap saye jadi 'kakak'...
Saye ade istri.. eh! suami.. kadang-kadang saye panggil dia, 'ayah'... kadang-kadang jugak saye panggil dia 'papa'.. tapi selalu saye panggil dia 'adik' laa....
Saye ade 4 orang anak.. tapi sebenarnya, saya ada ramai lagi anak-anak-anak.. patung barbie saya pon anak saya jugak.. tapi hari ni saya simpan dorang suma.. Anak patung pejam mata tu pon anak saya jugak.. tapi dah hilang! Tatau dia pegi mana...

Hari ni kami nak pegi jalan-jalan... 'ayah' bawak keta.. anak-anak duduk belakang yerr...

"mama" pegang kuat2! "ayah" nak bawak laju-laju ni.. macam keta papa... (???)
Vrommmm!! vrooommmmM!!! Vrooommmmmmmmmmmmm!!

Mari saya nak kenalkan dgn anak-anak saya...
Yang baju merah tu cacat sikit tau! Ade sakit lukimia.. itu yg dah robek kulit kepala.. nampak otak! kesiannnn... Nama dia MIA...
Yang telinga panjang mcm arnab tu, nama dia... MIA JUGAK.. (???)
errrrr... 

Dengar kat video ni jer lahhh... 
Tukang taip ni, tak bape nak faham....
(tak tahu ler boleh kluar ke tidak video ni...)

Ok..
Dah dengar dah??
ini lah keluarga bahagia kamiii yang sedang enak bersantai sambil makan twistis...

Tak lama kemudian.. datang lah raksasa yang mengamuk... lalu mereka lari bertempiaran meninggalkan anak-anak mereka... Tetapi raksasa itu bertambah marah!!

"AMBIK CEPATTTTT 'ANAK-ANAK' NI... SIMPANNNNNNNNNNNNN!!!!! KALAU TAK NANTI IBU CAMPAK SEMUA DALAM LONGKANG!!!!!!!!"

begitu lah ceritanya....
motif penceritaan....
SIMPAN LAH MAINAN SELEPAS MAIN....
^_^

Read Comments

::HOMEWORK!::

Selalu kalau memonteng sekolah, jarang cikgu nak bagi keje sekolah...
Tapi kebetulan lah pulak, minggu lepas ponteng sekolah hari jumaat...
Sebab ibu nak pegi kursus, ibu hantar adik n kakak balik umah opah hari Khamis lepas sekolah.
Memula plan asal, nak tinggal kakak n adik ngan papa jer kat umah..
Tapi being Opah yang sgt sayangkan cucu nyer,
tak harap lah cucu kesayangan nyer ditinggalkan bersama apak nyer yang kaki tidur 13 jam! hehhehe... kebetulan pulak, Opah tu nak ke KL.. jadi berhajat nak membawak cucu2 kesayangan beliau ni..
Ibu menurut perintah, Papa lagi senang hati...
Ibu pegi kursus, anak2 berholiday ke KL, papa duduk kat umah mengemas...
(serius! aku balik, rasa pijak lantai umah lain mcm jer.. dlm banyangan, mesti Papa ngemop lantai!)

Hari Isnin pegi skolah mcm biasa. Balik sekolah kakak tak cakap ape2 pon kat ibu.. Tapi bila balik rumah, dah malam, baru kakak bagitau, yang kakak ade keje sekolah.. 
Hah???
Serius ibu tatau.. Ibu bajet, mesti cikgu bagi hari jumaat, then suruh buat time cuti sabtu & ahad. Tapi Jumaat kakak dah ponteng sekolah.. How?? huhu!!
 Ibu selak buku keja rumah kakak.. Kakak kena sambung tulis huruf2 ABC yang besar dan kecil start dari huruf F sampai Z! sebab A sampai E kakak dah penah buat sebelum ni. Pon cikgu bagi sebagai keje rumah jugak.. adehhh!! Kesian kakak... kena buat banyak pulak tu..


Sambil dok buat tu, sambil lah mulut dok pok pek pok pek...
"knape lah cikgu ni bagi keja skolah kat kakak.. banyak2 pulak tu.. penat tau tangan kakak!"
hehehheh...

3 hari jugak lah dia nak menyiapkan keje skolah ni...
Ibu bukan takmo tolong.. Cuma ibu nak bagi kakak belajar buat sendiri...
Tak nak nanti bila kakak dah terbiasa dengan bantuan dari ibu, next homework pon, kakak akan panggil ibu suruh buat. Tapi ibu tetap bagi semangat kat kakak.. Buat air teh o ais kat kakak... 
Macam semalam, balik dari umah pengasuh, kakak dah janji nak buat homework kat umah. Sebab ibu tak bagi kakak main dgn ain, kakak bagi alasan nak buat kat luar. Ok, ibu bagi permission.
Alih2 kakak balik rumah, bawak balik buku homework yang dah siap complite! Ibu tanya sapa buat? Sebab ibu tahu, itu bukan tulisan kakak. Kakak cakap, kakak ain yang buat...
Hurmmm.. memang kakak kena lah tarbiah dengan ibu!
Lepas tu, ibu padam balik huruf2 yang mana bukan kakak buat. Ibu suruh kakak buat lain...
Nasib baik kakak tak mengamuk.. Yer lahh!! Kakak tahu, itu SALAH kakak.... so, kena lah!

Muhammad pon tak kurang hebat... sebok nak tunjuk yang dia pon ade keje skolah...

 Takde keje lain, mewarna jer lah hobi dia wat masa ni selain sorong keta kecik2 tu...
berusaha gigih nak menyiapkan warna seekor badak dia tu...

 Aduhaiiii.. Tak sabo ibu nak tgk rupe paras badak kamu ni Dek!
Ijau ade.. fink ade.. itam ade... coklat pon hader... huhuu....


 TARAAAAAA!!!!!
kah kah kah kah kah kah
Comellll!!!

ha'aa... yer lahhh... cantik la jugak tuuuuu... badak kaler fink!!
Tak tahannnnnnnnnnn!!!



Read Comments

::NASI LEMAK::

Ini adalah cerita kemarin dulu.. 
Ibu tak sempat nak update... sebab masa takde nak edit n crop picture..
Malam sebelum tu Adik ade cakap kat ibu..

"ibuu.. ibuuu... esok mamat nak bawak nashik lemak p skolah.. "
"adik nak bawak nasi lemak?"
"hah... mcm amar.. makan kat dapo.."
"ermm.. ok.. Kakak?"
"kakak takmau ahhh..."

Ok dah siap! Jom p skolahhhh!!!
Ini sebenarnya, pic ibu nak tunjuk keadaan pagi tu selepas dilanda angin kuat malam tu..
habis daun2, ranting2 kayu berselerak depan porch... kolam plastik yg ibu sidai atas pagar tu pon, jatuh diterbangkan angin kuat.
Ok!
Adik, Kakak, Masuk keta jom!!!
Singgah warung Kak Yah beli nasi lemak, letak timun dgn telur goreng. Sambal kasik tabur titik2 jer.. Adik taknak pedas katanya....
Sampai kat pagar sekolah, tiba2 adik berubah fikiran...
"Ibu.. mamat nak makan kat rumah lah nasi lemak ni..."
"laaaaa... kenapa pulak dah??"
"mamat tak mau lah..."
"Hurmmm.. dah dah.. meh ibu kiss dulu..."

Masuk sekolah dengan tanpa nasi lemak... tapi nasi lemak tu ibu letak dalam keta.
 Sebab ibu yakin, balik sekolah nanti mesti adik cari nasi lemak adik...

KAN BETUL!!!!

Ibu amik kakak n adik kat sekolah, masuk jer dalam keta, terus adik tanya mana nasi lemak adik..

"mamat nak makan kat USM lah ibu..."

Lepas tu kakak pon tetibe over-over nak makan nasi lemak jugak..
Ibu bajet mesti ade lagi 2,3 bungkus nasi lemak kat cafe usm..
Tapi, rezeki takde la kakak.. habis pulak nasi lemak aritu...
Ape lagi.. si ratu air mata tu... berjejes-jejes lah air mata... menangisi ketiadaan nasi lemak, seumpama mengidam 10 tahun nak makan nasi lemak... Geram ibu tauuu!!!

Time ibu nak amik nasi nak suap kakak makan.. menjerit sakan dia..

"kakak takmau makan tuuu!! Kakak nak nasi lemakkkkk!!"

hishhh... dlm baju aku ni dah berpeluh-peluh dah ni...
perut ni merengkammmm jerrr nak marah....
Ibu amik jugak, nasi separuh dgn ayam goreng berempah. Lepas tu letak kuat masak kicap...
Selalu nyer si Adik minum sirap, si kakak tek o ais...
Ibu beli mcm biasa lah... Dah berebuttttttt pulak dahhhh....
Adik nak teh o ais jugakkkkk... Heshhh.. budak berdua ni kannn..
Tambah lak pulak teh o ais lagi satu...
Sirap tu ibu lah yg telan!!
Nasib baik lah cafe ummi tu sporting.. selalu bagi diskaun kalu aku dtg mkn bwk anak2.. Sedekah kat cucu2 katanya....
Adik dengan penuh perasaan makan nasi lemak pagi tadi.. hehhe.. Nasib baik lah tak basi...

Kakak??
Memula jual mahal.. takmo makan nasi tu...
Alih2.. ibu dah pujuk2 dgn kata-kata manis... makan la akhirnya...
sambil disusuli dgn sok sek sok sek...(lepas nangis)
tgk! idong pom memerah lagi... hurmmm...
"Ibu.. nasik ngan ayam ni sedap la ibuu..."

"Memang la sedapppp.. sebab ibu yg SUAP! Kalo kakak makan sendiri.. Mesti takkan rasa sedap mcm ni.."

Read Comments

::DINA ANAK IBU...::


Ku memang akui..
Anak dara ku nan sorang ni memang punya sekeping hati yang tulus..
Punya jiwa yang sangat penyayang....
Punya sifat keperihatinan yang tinggi...
Senang memuji pada kecantikan... 
Bermulut puaka juga kadang-kadang, sebab dia seorang yang sangat berterus terang...

Aku selalu terkena tempias mulut puaka beliau...
Tak kurang hebat si Papa nya juga selalu terkena.. 
Tapi Dina menyatakan pada yang benar dari apa yang dilihat...
Cuma kadang-kadang ibu ni agak over, nak melawan jugak dengan si Anak...
Ibu kan.. harus lah pertahankan pendirian.. 
Tapi, kadang-kadang Dina menganggap pendapat ibu bercanggah dgn apa yang dia lihat sebenarnya. Walaupun sebenarnya ianya adalah BETUL!
Tu yang selalu jadi 'perang mulut dua beranak!'

Bercerita tentang hati yang tulus, Dina memang punya hati yang cair...
Pantang ditegur, maka merembeslah si air mata....
Kalau aku terlebih kasih pada si Adik, muncung sedepa lah mulut dia...
Merajuk dan menangis dan katakan yang 'Ibu tak sayang Kakak!'

Tapi, Dina juga seorang yang penyayang....
Jika sesiapa sahaja yang sering memuji, memeluk, mencium dia dengan kasih sayang, maka sampai bila-bila pon dia akan ingat. Dina akan sentiasa kasih pada yang memberi dia sayang.. 
Untuk ibu, selalu dia akan datang dan peluk ibu sambil mengucapkan.. "kakak sayangggg ibu!"
Walaupun ibu selalu marah2 kan kakak... :D
Sebab tu Kakak suka balik rumah Opah, di sana ramai yang memberi kasih sayang pada dia..

Baru2 ni, ku beritahu pada Dina yang Tok Ayah (suami pada mak sedara aku) eksiden. Tok Ayah ni memang agak rapat dengan Dina. Kalau balik kampung, ke rumah Tok Ayah lah dia selalu bertandang untuk bermain dengan MakShu Wawa anak bongsu Tok Ayah.
Bila Dina dengar berita Tok Ayah eksiden, terus macam-macam soalan yang dia ajukan pada ibu. Sampai ada soalan, "Tok Ayah mati ke ibu?" huhu!!
Nak bagi penjelasan pon, aku tak pasti sejauh mana keadaan Tok Ayah nyer tu. Aku call mak aku aka Opah dia. Suruh dia tanya sendiri ke Opah nyer keadaan Tok Ayah dia.. Memang macam-macam lah soalan yang dia tanya pasal Tok Ayah dia... Tok Ayah sakit ke? Tok Ayah masuk hospital ke? Sapa langgar Tok Ayah? Mcm mana tok ayah eksiden? Tok Ayah ada kat mana sekarang?
Hamboiiiii.. mcm polis trafik punya bagi soalan!!
Aku selaku pendengar, hanya gelak jer.. Memang dah mangli dah dengan soalan2 Dina ni.. Mulut dia memang mcm orang tua... Ikut sapa pon tatau!!
Disebabkan last week Dina tak dapat balik kg tengok tok ayah, berkali-kali lah dia dok ulang cakap.. teringat Tok ayah lah.. mimpi Tok Ayah lah...
So, hari ni, ibu call Wan Cu then suruh Dina sendiri bercakap dgn Tok Ayah nyer... Letak jer phone, Dina pon bagitahu, "ibu.. tok ayah cakap, tok ayah sakit pipi, sakit mulut.. Tp tok ayah sehat..."
 Hurmm.. baru puas hati agak nyer.. 
tapi ade sambungan lagi..
"Ibu... bila kita nak balik kampung ibu? kakak nak tgk tok ayah..."
Laaaa... igt kan dah ok dah....

itu lah Dina anak ibu...

Kadang-kadang, keprihatinan Dina tu, buat hati ibu rasa tersentuh.. Tapi kadang-kadang juga boleh buat ibu rasa geram! mcm nak picit2 jer bibir muncung dia tu... Banyak cakap sangat lah! Penat tau!
Bila takde mulut yang banyak cakap tu lah selalu buat ibu rindu...
Macam Papa rindu kat bebel-bebel ibu.. heheh!



~~Nanti Sambung~~




Read Comments



Jumaat minggu lepas, hero yang bernama Muhammad Shah Darwish tu sudah tidak KEBAL lagi.. memberi pelbagai alasan untuk tidak ke sekolah. Dan oleh sebab dia ade batuk2,  jadi ibu bagi pelepasan...
Sampai di rumah pengasuh, Darwish gembira tersenyum riang sebab tak payah ke sekolah. Si Kakak pulak, murung dan muncung dari turun kereta sampai masuk ke dalam sekolah.
Ibu pujuk kakak... baekkkkk punya ayat!!

Isnin datang lagi.. Skali lagi si Hero idaman tu buat peel mengamuk... TUMBANG!!
Tak nak ke sekolah!!
Padahal, buku-buku sekolah yang cikgu bagi suruh balut, beria-ria dia usung ke sana sini... Bukak satu persatu.. tunjuk pada ibu yang dia dah kaler-kaler masa di sekolah..
Pagi tadi, bangun dengan keadaan meragam. Walaupun ibu dah playsafe kejutkan secara berhemah sebab takmau bagi dia meragam. Tapi, tetap dia KUATKAN AZAM takmau ke sekolah. At last, Ibu gertak,

  "kalau Adik tak nak pegi sekolah, ibu bagi balik semua buku-buku tu kat Cikgu. Lepas tu ibu suruh Cikgu datang rumah marah adik sebab adik takmau pegi skolah.."

Tiba-tiba si Kakak pulak buat ayat...

"ibu... Cikgu Umi tu tahu ke rumah kita, kalau Adik takmau p sekolah?"

ek.. eh.. pompuan ni??

Ibu pon tak tahu lah kenapa si Darwish tu tak mau ke sekolah...
Sampai kat sekolah, kakak dah melaju dah turun keta. Salam salam ibu... Si Muhammad, statik dalam keta takmo kluar-kluar.. Yang papa tahu nyer nak memarah budak tu jer.. Ibu jugak yang kena handle... Memang KERAS betul si budak MUHAMMAD ni... Jenuh ibu pujuk-pujuk... Pujuk nak dukung lah.. pujuk nanti balik skolah kita beli aiskrim... tapi, yang menjadi bila ibu sebut pasal nak belikan 'fire-fire' utk dia... Memang dah banyak hari dia dok sebut pasal 'fire-fire' tu.. Ibu pon tak tahu menatang apakah itu. Berpuluh kali dia dok terang pon ibu still tak faham mende! Kata si Muhammad, 'fire-fire' tu kepunyaan Taufik (Anak pengasuh)... Dia beli kat mana pon tatau.. haihhh... Takpe lah Dek, nanti kita beli eh menatang 'fire-fire' tu...

Tapi, minggu lepas ade lah si Kakak tu bercerita.. katanya, Adik kena marah dengan cikgu.. Sebab Cikgu suruh beratur, tapi Adik melompat-lompat dengan kawan2 dia kat belakang.. 
Hurmm... Being anak bujang aku yang memang SANGAT AKTIF tu.. aku kenal sangat dengan peel dia yang satu ni... Kalau dia kena tegur atau kena marah di hadapan org2 yang dia kenal, memang dia akan tarik muka atau dalam erti lain, MALU!!
Kalau aku ada ditempat kejadian, mesti aku kena LAYAN KEMERAGAMAN beliau...

Hari ni, ibu tinggalkan Muhammad dalam tangisan sok sek sok sek.. (malu agak nyer nak nanges kuat-kuat depan kawan2). Cikgu kelas dia dok riba dia.. sesi memujuk la tuuu.. 
Harap-harap esok MAMAT akan berkelakuan baik.. Bangun pagi macam selalu... Senyum! Dan HAPPY nak ke sekolah!!



Read Comments

Hari sekolah, setiap pagi macam biasa, mesti paling koman ibu sampai opis pukul 8.30!!
Setiap pagi, ibu akan start membebel dengan Kakak & Adik...
Pasal bangun tido lah.. pasal mandi lah.. pasal gosok gigi pon ibu akan bebel...
Bila dah sudah mandi.. nak pakai baju skolah pulak satu hal...
BANYAK MAIN BETUL BUDAK2 NI!!!!

GERAMMMMMMMMMMMM IBU TAUUUU!!!!

Tak sudah-sudah!!
Asyek nak mainnnnnnnnnn jer keje dorang.....
Tak cukup siang malam dok main....
Kalau pasal buat rumah berantakan, Kakak & Adik memang bersatu hati!
Tapi, kalau suruh kemas...
Ade saja alasan yang korang bagi....

Buku-buku latihan yang Mak Long bagi.. Mak Ngah bagi... Bukan korang nak baca ke, nak buat latihan ke... Tapi korang buat MAINAN!!!
Main jual-jual lahhh.. Main pasar malam lahhh.... Buat hamparan korang tido lahh.. landasan race keta lah!!
ADE JER IDEA KORANG KANNN!!!!
SAKITTTTTTTTT JIWA IBU TAUUUU!!!

Pagi tadi....
Ibu memang mengamuk betul!!
Dah lambat dah satu hal... Si kakak pulak buat perangai...
Satu beg penuh dengan barang² mainan nak bawak pegi skolah!!! APE KES KAKAK???
Kamu nak pegi sekolah ke, nak main???
Kat rumah dah jenuh kamu main dengan adik.. ni nak pegi skolah pon nak main juga ke??
Memang ibu naik hantu pagi tadi...
Start kluar umah, sampai masuk keta, dalam keta, sampai kat sekolah ibu bebel-bebel kat kakak!!
IBU GERAM TAU KAKAK!!!

Ibu frust dengan kakak....
Ibu suruh kakak pegi sekolah belajar.. Jadi budak pandai... 
Tapi kakak nak pegi skolah, sebab nak tunjuk dekat kawan2 kakak segala mainan yang kakak ada. Cikgu kat sekolah pon tak tak tahu nak cakap dekat kakak macam mana.. Sebab kakak ni sangat MANJA! Sensetif!! Lansung tak boleh ditegur... Tegur sikit nak menangis.. Cakap sikit nak merajuk...
Tapi kalau dengan ibu, memang ibu tak kasik chance!!
Kakak pon tahu ibu mcm mana kan??
Kakak tahu ibu garang mcm mana kan??
Kakak nak menangis.. Kakak nak merajuk... itu kakak punya pasal!!
Ibu tak kan pujuk!! Ibu biarkan jer...
Sebab itu memang SALAH kakak!!

Ibu dah puas bebel kat kakak dalam keta tadi!
Ibu harap kakak tak buat lagi perangai yang sama!
Ibu marah kakak bukan bermakna ibu tak sayang kakak!
Ibu nak Kakak jadi anak yang baik! Ibu nak kakak jadi pandai!!
Kakak & Adik belajar betul2 kat sekolah...
Ibu & Papa keje nak carik duit untuk kakak dan adik!

Read Comments

::CHARECTERS KEGEMARAN KAMI::